Maanantaina opin koulussa jotain uutta. Oppiihan siellä noin muutenkin, mutta se on enimmäkseen sellaista hiljaista tietoa. Tai oppiminen tapahtuu jossakin muualla kun koulussa. Koulussa käydään vain saamassa ohjausta tähän oppimiseen. Mummoni on kieltänyt minua käyttämästä yliopistosta sanaa koulu. Minusta se on ihan sopiva sana, käytännöllinen.

No, nyt minulla on käytössäni yliopiston kirjaston tarjoamana netissä toimiva viitteidenhallintaohjelma. Sillä saa kivasti ladattua suoraan erilaisista hakemistoista netistä viitetiedot joita sitten voi suoraan sirotella tekstiinsä. Tämän lisäksi, viitteidenhallintaohjelma muokkaa valmiit lähdeluettelot, haluamallasi tyylillä.

Ongelmaksi koen lähinnä sen, että minulla ei ole oikeastaan hajuakaan siitä, miten lähteitä haetaan noista kaiken maailman tietokannoista. Erityisesti kaikki netissä olevat artikkelititétokannat, lehdet sun muut on ihan vieraita. No siinä tätä uutta ohjelmaa opetellessani tulin sitten vahingossa hakeneeksi muutaman ihan kiinnostavan artikkelin. Ei hajuakaan mistä. On sitä tapahtuut aiemminkin, että on jotenkin oudosti törmännyt johonkin kiinnostavaan tekstiin, mutta siinä on joutunut tekemään aina vähän töitä, kun on selvittäny että mitkä ne lähdetiedot oikeastaan on. Samalla on sitten selvinny että onko se teksti oikeastaan lukemisen arvoinen ollenkaan.

No, nyt nää uudet artikkelit (siinä on tietty se et niistä maailmallisista tietokanoista voi ottaa vaan sellasia viitteitä, mitkä tekstit on netissä luettavissa), miulla ei oo mitään hajua siitä mihin ne liittyy ja niiden lähdetiedot ei oikeestaan sano miulle mitään. Onpahan vaan tekstiä. Ei ehkä pitäisi ottaa niin vakavasti, mutt vähän hirvittää. Varsinkin, kun meillä ei laitoksella ole juurikaan ohjausta, graduohjaajia ei määrätä enen tarkastusta, ja en tiedä keneltä kysyä näistä teksteistä. No, lopulta ne on vaan rikka rokassa. Eli, jos jätän nuo netin artikkelitietokannat sikseen, otan vaan muutaman tuoreen jutun niistä suomalaisista lehdistä jotka tiedän, niin eiköhän tästä selvitä.

Siihen Refworks -ohjelmaan en ehkä aio enää koskea.